Niecodzienny cupcake


Dziś troszkę urodzinowy nastrój w kuchni zagościł.
Przyznaję, że sporo eksperymentów spod moich rąk dziś wyszło, na szczęście większość pomyślnie uwieńczyła moje dzieło.
Pozostaje sceptycznie nastawiona co do masy ozdabiającej babeczkę, tylko dlatego, że już kiedyś UDAŁO mi się zrobić idealnie puszystą a zarazem foremną masę. 

Jednak czego nie zapiszesz to zgubisz/zapomnisz.
Dość tego pesymizmu!
Babeczki są takie jak być powinny, SMACZNE! :)




Składniki:
125g margaryny
½ szklanki cukru
½ cukru waniliowego
¾ szklanki mąki
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób wykonania:
Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na gładka masę.



Jajka rozdzielamy.  W osobnej misce ubijamy pianę z białek.



Do masy z margaryny dodajemy po  jednym żółtku ciągle miksując.
Następnie wkręcamy ubitą pianę.
Do osobnej miski przesiewamy mąkę i mieszamy ja z proszkiem do pieczenia.


Stopniowo dodajemy mąkę do naszej masy miksując na wolnych obrotach.
Oto mamy gotową podstawę! Teraz w zależności od tego jakie produkty dodamy, takie otrzymamy babeczki.
Tak więc masę dzielimy na tyle części ile smaków chcemy zrobić(umnie na 2)

Postawiłam na dość klasyczne dodatki, jednak zawsze smaczne:  
Jabłko/Cynamon oraz Orzechy/Bakalie




Jabłko/Cynamon
Jabłko kroimy w kostkę a następnie oprószamy cynamonem.
Dodajemy do masy.


Orzechy/Bakalie
Orzechy drobno siekamy. Delikatnie podprażamy na patelni.
Przed dodaniem do masy musimy je dobrze schłodzić!



Masę wylewamy do formy na babeczki.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.


Czekaj! To nie koniec!


Kiedy nasze wypieczone babeczki nieco ochłoną  na środku wykrawamy wgłębienie, które za chwilkę wypełnimy dżemem ( ja użyłam truskawkowego).
W zależności ile chcesz nadzienia takiej głębokości wytnij dziurkę.


Teraz pora przykryć nasze babeczki czymś smacznym lecz nie za ciężkim.
Osobiście nie przepadam za kramami, masami robionymi na maśle. Bywają tłuste i mdłe.
Masa którą wam proponuję, może i nie jest taka jakbym sobie tego życzyła ale jest w miarę puszysta, delikatna, w smaku rześka dlatego w sam raz na babeczkę.

Składniki:
150ml śmietany kremówki 30%
250g serka mascarpone
½ opakowania galaretki




Sposób wykonania:

Śmietanę miksujemy na gęstą masę.


Dodajemy serek mascarpone i galaretkę w proszku.
Delikatnie miksujemy do połączenia składników

Ważne wskazówki:
Śmietana kremówka musi być dobrze schłodzona że się nam łatwo ubiła.
Warto przed ubijaniem włożyć na kilka minut mieszadła do lodówki aby zniwelować różnicę temperatur a tym samym zapobiec zważeniu masy.
Śmietanę zaczynamy ubijać na wysokich obrotach, wraz z gęstnięciem zmniejszamy obroty.

Tak przygotowaną masą dekorujemy babeczki według upodobań :)

















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz