Pieguski
Typowe kruche ciasteczka które dają nam duże pole do popisu.
Możemy je upiec tradycyjnie z bakaliami i orzechami lub dodać swój ulubiony składnik ( kokos, migdały, mak, trio czekolady;) )
Ich największa zaletą jest to, że są bardzo szybkie i proste w przygotowaniu.
Typowe kruche ciasteczka które dają nam duże pole do popisu.
Możemy je upiec tradycyjnie z bakaliami i orzechami lub dodać swój ulubiony składnik ( kokos, migdały, mak, trio czekolady;) )
Ich największa zaletą jest to, że są bardzo szybkie i proste w przygotowaniu.
Przepis sprawdza się w sytuacji gdy goście już w drodze a
twój stół świeci pustkami ;)
1
kostka miękkiego masła
1 szklanka cukru
1 jajko
2,5 szklanki mąki
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki sody
1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
1
szklanka orzechów włoskich
cynamon
Sposób wykonania:
Czekoladę i orzechy siekamy dość grubo
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajko i dobrze mieszamy na
gładką masę
Dodajemy mąkę, sodę, sól i cynamon do wymieszania możemy użyć
miksera.
Do masy wrzucamy pokrojone orzechy i czekoladę, dobrze je rozprowadzamy
w cieście.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
Z przygotowanej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na papierze dopieczenia zostawiając większe odstępy.
Z przygotowanej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na papierze dopieczenia zostawiając większe odstępy.
Pieczemy ok. 10-15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz