Pieguski

Pieguski
Typowe kruche ciasteczka które dają nam duże pole do popisu. 

Możemy je upiec tradycyjnie z bakaliami i orzechami lub dodać swój ulubiony składnik ( kokos, migdały, mak, trio czekolady;) ) 
Ich największa zaletą jest to, że są bardzo szybkie i proste w przygotowaniu.
Przepis sprawdza się w sytuacji gdy goście już w drodze a twój stół świeci pustkami ;)  


Składniki:
1 kostka miękkiego masła 
1 szklanka cukru 
1 jajko 
2,5 szklanki mąki 
1/2 łyżeczki soli 
 1/2 łyżeczki sody 
1,5 tabliczki gorzkiej czekolady 
1 szklanka orzechów włoskich
cynamon


Sposób wykonania: 
Czekoladę i orzechy siekamy dość grubo
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajko i dobrze mieszamy na gładką masę
Dodajemy mąkę, sodę, sól i cynamon do wymieszania możemy użyć miksera.
Do masy wrzucamy pokrojone orzechy i czekoladę, dobrze je rozprowadzamy w cieście.



Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
Z przygotowanej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na papierze dopieczenia zostawiając większe odstępy.




Pieczemy ok. 10-15 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz