Sweet Roses



Receptura sama w sobie jest banalnie prosta ponieważ jakby nie patrzeć jest to kruche ciasto z marmoladą  ;P
Jednak postanowiłam przełamać rutynę i nadać mu nieco unikalności.
Tak więc ciasto kruche przed upieczeniem jest całkiem może nie plastycznym jednak foremnym w strukturze a największą zaletą jest fakt że podczas pieczenia nie ulega drastycznie deformacji w porównaniu do innych ciast ;)
Popuszczając wodze wyobraźni upiekłam przeurocze różyczki :)
Można je nabić na dłuższe wykałaczki( do szaszłyków)  i podarować jako bukiet ;D 


Składniki:
3 szklanki mąki
kostka masła
4 żółtka
1/2 szklanki cukru pudru
cukier wanilinowy
szczypta soli
marmolada o smaku dzikiej róży

Sposób wykonania:
Mąkę przesiewamy na stolnice, dodajemy masło, żółtka, cukier puder, cukier wanilinowy oraz sól.




Ciasto siekamy nożem, następnie szybko zagniatamy, zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na ok.2h.



Dobrze schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 2mm.
Następnie wykrawamy przy użyciu literatki kółka.





Na uformowanie dwóch różyczek potrzebujemy minimum 3 kółka.
Krążki nakładamy na siebie tak aby ich brzegi nachodziły na siebie.
Aby się nam dobrze skleiły w miejscu łączeń smarujemy białkiem.





Wzdłuż krążków smarujemy marmoladą.




Tak przygotowane ciasto zawijamy a następnie przekrawamy na pół.
I oto mamy 2 różyczki :D





Układamy na blasze wyłożonej pergaminem.





Pieczemy w nagrzanym do 170`C  piekarniku przez 15 minut.



:)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz