Szarlotki z pianką
Uwielbiam zapach pieczonych jabłuszek z cynamonem.
Pobudzi wszystkie
zmysły, uprzyjemni każdą chwilę wprowadzając ciepłą atmosferę w mieszkaniu. Aby uniknąć kolejnej przesłodzonej szarlotki z cukierni postanowiłam sama
dopilnować poprawności receptury :)
Szarlotki z pianką cenię sobie za delikatne ciasto. Kruche lecz nie twarde, delikatnie rozpływa się w ustach. Na cieście jabłkowo-cynamonowy mus pokryty aromatyczna pianką a całość przełamuje smak kakaowej kruszonki.
Nie za słodkie,
syte, równie dobre z kawą jak i herbatką. ;)
Można piec na zwykłej blasze, ja porcjowałam do foremek.
Można piec na zwykłej blasze, ja porcjowałam do foremek.
3 jajka
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
25 dag margaryny
budyń waniliowy
1-2 łyżeczki kakao
1,5 kg jabłek
bakalie, orzechy ( wg uznania)
aromat pomarańczowy
cynamon
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
25 dag margaryny
budyń waniliowy
1-2 łyżeczki kakao
1,5 kg jabłek
bakalie, orzechy ( wg uznania)
aromat pomarańczowy
cynamon
Sposób wykonania:
Ciasto
Mąkę siekamy z margaryną
Dodajemy pół szklanki cukru, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz
żółtka.
Wyrabiamy do uzyskania jednolitego ciasta.
Na blasze / foremki rozkładamy 3/4 ciasta.
Do pozostałego ciasta dodajemy kakao,
wyrabiamy i wkładamy do zamrażarki.
Mus jabłkowy
Jabłka kroimy w kostkę i
prażymy na patelni w małej ilości wody.
Bakalie i orzechy siekamy i dodajemy do jabłek pod koniec prażenia.
Doprawiamy cynamonem i aromatem pomarańczowym.
Mus chłodzimy a następnie wykładamy na ciasto.
Pianka
Białka ubijamy na sztywna
pianę, dodajemy pozostałe pół szklanki cukru i budyń w proszku.
Delikatnie
mieszamy drewnianą łyżką. Wykładamy na jabłka.
Kruszonka
Schłodzone ciasto kakaowe trzemy
na tarce (na grubych oczkach) i posypujemy nim piankę.
Tak przygotowane ciasto
pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 160 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz