Szarlotki z pianką

Szarlotki z pianką

Uwielbiam zapach pieczonych jabłuszek z cynamonem. 
Pobudzi wszystkie zmysły, uprzyjemni każdą chwilę wprowadzając ciepłą atmosferę w mieszkaniu. Aby uniknąć kolejnej przesłodzonej szarlotki z cukierni postanowiłam sama dopilnować poprawności receptury :)

Szarlotki z pianką cenię sobie za delikatne ciasto. Kruche lecz nie twarde, delikatnie rozpływa się w ustach. Na cieście jabłkowo-cynamonowy mus pokryty aromatyczna pianką a całość przełamuje smak kakaowej kruszonki.
Nie za słodkie, syte, równie dobre z kawą jak i herbatką. ;)
Można piec na zwykłej blasze, ja porcjowałam do foremek.



Składniki:
3 jajka
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
25 dag margaryny
budyń waniliowy
1-2 łyżeczki kakao
1,5 kg jabłek
bakalie, orzechy ( wg uznania)
aromat pomarańczowy
cynamon




Sposób wykonania:

Ciasto
Mąkę siekamy z margaryną


Dodajemy pół szklanki cukru, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz żółtka. 


Wyrabiamy do uzyskania jednolitego ciasta.
Na blasze / foremki rozkładamy 3/4 ciasta.


Do pozostałego ciasta dodajemy kakao, wyrabiamy i wkładamy do zamrażarki.


Mus jabłkowy
Jabłka kroimy w kostkę i prażymy na patelni w małej ilości wody.



Bakalie i orzechy siekamy i dodajemy do jabłek pod koniec prażenia.



Doprawiamy cynamonem i aromatem pomarańczowym.
Mus chłodzimy a następnie wykładamy na ciasto.



Pianka
Białka ubijamy na sztywna pianę, dodajemy pozostałe pół szklanki cukru i budyń w proszku.


 Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wykładamy na jabłka.




Kruszonka
Schłodzone ciasto kakaowe trzemy na tarce (na grubych oczkach) i posypujemy nim piankę.



Tak przygotowane ciasto pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 160 stopni.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz