Sernik Puszek

Sernik Puszek - nazwa nieprzypadkowa. Jego unikalna konsystencja czyni go numerem jeden wśród serników ;) Jest bardzo aromatyczny i  zadziwiająco puszysty. 
Pamiętam, jak pierwszy raz miałam przyjemność go spróbować. 
Zastanawiające było dla mnie to jakim cudem przy takiej delikatności całość trzyma się razem .

Nie jest tani, nie jest łatwy i trzeba dobrze przemyśleć dobór składników ale w moim przypadku jest to ciasto świąteczne a na takich nie lubię oszczędzać ;)
Bez obaw, przynajmniej spód naszego sernika nie wymaga wielkich umiejętności, ponieważ jest nim  podstawowe ciasto ucierane, dokładnie jak na babkę;)

Święta coraz bliżej więc mniej gadania więcej działania! :)



Sernik Puszek

Spód sernika:
1/2 kostki margaryny (Kasi)
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 jajka
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu
1 cukier waniliowy

Rozpoczynamy od utarcia margaryny z cukrem i cukrem waniliowym.
Następnie dodajemy kolejno żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia, ocet.
Białka ubijamy mikserem na pianę i wkręcamy drewnianą łyżką do naszego ciasta.
Spód już prawie gotowy. Wykładamy go na blachę o wymiarach w przybliżeni 24cm x 40cm.
Wkładamy do wcześniej nagrzanego do 180 stopni piekarnika i podpiekamy na złoty kolor.
Ciasto powinno mieć w miarę stabilną konsystencję jednak nie może być upieczone, ponieważ zapiekanie masy serowej wymaga trochę czasu a w zależności od tego jakich produktów użyjemy ten czas może się wydłużyć. ;)
Wyjmujemy i lekko ostudzamy.


Masa serowa:
8 jajek
1 kg sera półtłustego* ( 2 x kręcony)
sok z 1 cytryny
1 i 1/2 budyniu śmietankowego
1 1/2 szklanki cukru
3/4 l kremówki tj.( 750 ml 30% lub tortowej)

* Jeśli chodzi o ser, można wymieszać tak aby ser 2x kręcony półtłusty stanowił 70% naszej masy a pozostałe 30% uzupełnić serem kupnym kremowym.

Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy ser, sok z cytryny i budyń – proszek.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy delikatnie wkręcając drewnianą łyżką.
W osobnym naczyniu ubijamy śmietanę kremówkę, następnie dodajemy do masy serowej.
Pamiętajmy, że aby zachować delikatność masy ,odpuszczamy dodawanie bakalii, orzechów. Opcjonalnie po upieczenia można polewę nimi oprószyć ;).
Masę wykładamy na podpieczony spód i wkładamy do piekarnika na 1 godzinę w 180 stopniach.
Test suchego patyczka może się tu nie sprawdzić. Gdy poruszymy blaszką nasza masa powinna być w miarę zwarta, Będzie wilgotna, puszysta ale ścięte jajko powinno ją trzymać w całości. 



Powodzenia! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz