Ciasteczka owsiane z bakaliami

Dzisiaj ciasteczka owsiane naładowane bakaliami! 

Jedno takie ciacho to bardzo dobra opcja na drugie śniadanie. Jest to spora dawka kalorii, które na długo będą nam służyć.
Pozwolę sobie powtórzyć: płatki owsiane, kasze, ryż brązowy, pełnoziarniste produkty zbożowe cieszą się sławą nie tylko ze względu na z reguły wysoką zawartość błonnika ale dlatego, że zawierają „te dobre” węglowodany, czyli takie, które nie powodują nagłego skoku poziomu cukru we krwi. 
Uwalniają się powoli, stopniowo dostarczając nam energie zgodnie z naszym zapotrzebowaniem.

Chcąc uzyskać jak najlepszy rezultat musiałam zredukować w pierwotnej wersji tego przepisu ilość cukru. Zdecydowałam się zastosować ksylitol jako zdrowszy zamiennik. 
O ile naukowcy nie kłamią, ;) jego IG jest 14 razy mniejsze niż w przypadku cukru białego co skutkuje tym, że jest wolniej przetwarzany w organizmie. 
Pozostał jeszcze miód ale teraz już śmiało mogę stwierdzić, że jego ilość można zredukować do 4 łyżek ;)

Starałam się zrobić wersję świąteczną jednak płatki owsiane i orzechy są  jakoś mało foremne ;)



Ciastka owsiane


200 g płatków owsianych
1 łyżka mąki pełnoziarnistej
2 jaja
1/2 kostki masła (100g)
1/2 szklanki mix ziaren słonecznika, pestek dyni i orzechów
1/2 szklanki bakalii
1/4 szklanki siemienia lnianego
1/4 szklanki miodu
1/3 szklanki ksylitolu
4 krople aromatu pomarańczowego

Płatki owsiane z ziarnami słonecznika, dyni i orzechami  prażymy na patelni stale mieszając, aż do pojawienia się pierwszych złotych ziaren. 
Dodajemy masło i ksylitol, zmniejszamy temperaturę i mieszamy aż do połączenia. 
Zdejmujemy z palnika i dodajemy mąkę, rodzynki, siemię lniane, miód i aromat pomarańczowy. 
Odstawiamy do wystygnięcia i dodajemy jajka. 
Całość bardzo dokładnie mieszamy na jednolitą masę. 
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formujemy placuszki o grubości ok.1 cm. 
Pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach.



A tutaj już krok po kroku i byle do celu 



































Smacznego! <3 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz