Dzisiaj ciasteczka owsiane naładowane bakaliami!
Pozwolę sobie powtórzyć: płatki owsiane, kasze, ryż
brązowy, pełnoziarniste produkty zbożowe cieszą się sławą nie tylko ze względu na
z reguły wysoką zawartość błonnika ale dlatego, że zawierają „te dobre”
węglowodany, czyli takie, które nie powodują nagłego skoku poziomu cukru we
krwi.
Uwalniają się powoli, stopniowo dostarczając nam energie zgodnie z naszym
zapotrzebowaniem.
Chcąc uzyskać jak najlepszy rezultat musiałam zredukować w
pierwotnej wersji tego przepisu ilość cukru. Zdecydowałam się zastosować ksylitol
jako zdrowszy zamiennik.
O ile naukowcy nie kłamią, ;) jego IG jest 14 razy
mniejsze niż w przypadku cukru białego co skutkuje tym, że jest wolniej
przetwarzany w organizmie.
Pozostał jeszcze miód ale teraz już śmiało mogę stwierdzić,
że jego ilość można zredukować do 4 łyżek ;)
Starałam się zrobić wersję świąteczną jednak płatki owsiane i
orzechy są jakoś mało foremne ;)
Ciastka owsiane
200 g płatków owsianych
1 łyżka mąki pełnoziarnistej
2 jaja
1/2 kostki masła (100g)
1/2 szklanki mix ziaren słonecznika, pestek dyni i orzechów
1/2 szklanki bakalii
1/4 szklanki siemienia lnianego
1/4 szklanki miodu
1/3 szklanki ksylitolu
4 krople aromatu pomarańczowego
Płatki owsiane z ziarnami słonecznika, dyni i orzechami prażymy na patelni stale mieszając, aż do pojawienia się pierwszych złotych ziaren.
Dodajemy masło i ksylitol, zmniejszamy temperaturę i mieszamy aż do połączenia.
Zdejmujemy z palnika i dodajemy mąkę, rodzynki, siemię lniane, miód i aromat pomarańczowy.
Odstawiamy do wystygnięcia i dodajemy jajka.
Całość bardzo dokładnie mieszamy na jednolitą masę.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formujemy placuszki o grubości ok.1 cm.
Pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach.
Smacznego! <3
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz