Jaglanka jabłkowa

Od czego warto rozpocząć dzień poza szklanką czystej wody…
Moja propozycja to jabłkowa jaglanka.
Swoją drogą szklanka wody to bardzo zdrowy nawyk. Nasz organizm potrzebuje dodatkowego sygnału do przebudzenia. Bez znaczenia jaki był Twój ostatni posiłek zeszłego dnia, Twój organizm po całej nocy zawsze w mniejszym lub większym stopniu będzie zakwaszony. Nie jest to oczywiście powód do paniki ;) Naturalna kolej rzeczy, jednak trzeba mu pomóc się z tym uporać a wystarczy ku temu szklanka czystej wody. Nie kawa, nie mleko i nie zielona herbata a woda. Po takiej pobudce możemy zacząć się zastanawiać nad śniadaniem…

I tutaj wracamy do.. ogólnodostępna a tak niedocenionej kaszy jaglanej. 
Cały urok kaszy jaglanej na śniadanie polega na tym, że stanowi idealne źródło zdrowych węglowodanów, których nasz organizm potrzebuje aby móc na pełnych obrotach sprostać wyzwaniom nowego dnia!

Dodatkowym plusem „jaglanki” jest to , że możesz do niej dodać każdy owoc jaki Ci się żywnie podoba, z każdym smakuje inaczej a zarazem bajecznie. :)
Przepis na podstawową jaglankę:





Jaglanka jabłkowa
½ szklanki wody,
Szczypta soli himalajskiej
3 łyżki kaszy jaglanej
Łyżka mieszanki rodzynek i daktyli
1/2 łyżeczki masła
1 jabłko,
Cynamon
Kilka listków mięty
1/3 szklanki mleka migdałowego
Otręby pszenne prażone,

Osoloną wodę doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy kaszę jaglaną. 
Gotujemy na niskiej temperaturze przez 10 minut co jakiś czas mieszając.
Po 10 minutach dodajemy rodzynki i daktyle. 
Gotujemy jeszcze przez 5 minut nie zapominając o mieszaniu ;) 
W między czasie kroimy jabłko w kostkę a następnie podsmażany na maśle, pod koniec przyprawiamy cynamonem, całość dołączamy do gotującej kaszy. 
(Można dodać surowe jabłka z cynamonem. Podsmażanie służy tylko nadaniu jednolitego aromatu jabłkom.)
Gdy kasza już napęczniała wodą dodajemy mleko migdałowe, miętę, otręby. 
Następuje zredukowanie temperatury dlatego gotujemy jeszcze przez chwilę.
Przygotowanie takiego śniadania powinno zająć ok. 20min, a energii wystarczy na kolejne kilka godzin ;)
Oczywiście możemy podnieść wartość energetyczną naszego śniadania urozmaicając jaglankę o dodanie orzechów.
Zdrowo i smacznie!:)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz