Marchewkowe ciasto pełnoziarniste bez tłuszczu

Marchewkowe ciasto bez dodatku tłuszczu!
Ciasto przypomina batoniki energetyczne, zapewne dlatego, że w znacznym stopniu składa się z otrębów pszennych. Jeśli chodzi o kaloryczność tego wypieku jak już podkreśliłam nie dodajemy do niego tłuszczy. Jeśli chodzi o cukier po raz kolejny zdecydowała się użyć ksylitolu, zaledwie 2 łyżki.
Zależało mi na możliwie zdrowej wersji, dlatego postawiłam na mąkę pełnoziarnistą razową z 20% dodatkiem ziaren słonecznika, lnu, prosa i żyta.
Jaja sztuk 2 ;)



Ogólnie ujmując



Ciasto:
1 szkl mąki pełnoziarnistej
1,5 szklanki otrębów pszennych
2 jajka
½ szkl mleka
1 średniej wielkości jabłko
2 duże marchewki
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki ksylitolu

Jajka miksujemy z połową mleka. 
Jabłko i marchew ścieramy na tarce ( marchew na drobnych oczkach), odrobinę odsączamy. 




Do jajek dodajemy kolejno suche składniki zaczynając od mąki z proszkiem do pieczenia. 
Całość miksujemy. Następnie dodajemy  marchew i jabłko, mieszamy łyżką. W razie potrzeby dolewamy resztę mleka. (opcjonalnie sok z marchwi) .

Pieczemy 30 minut w 170 stopniach, po tym czasie sprawdzamy patyczkiem nasz wypiek. 



Polewa:
300g serka homogenizowanego naturalnego, gęstego
1 łyżeczka żelatyny
1 łyżka ksylitolu
1 łyżka soku cytryny


W kilku łyżeczkach ciepłej wody rozpuszczamy żelatynę i ksylitol.
Roztwór wlewamy do serka i dobrze mieszamy.
Powierzchnie ciasta pokrywamy przygotowaną polewą i odstawiamy do lodówki aż stężeje.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz