Marchewkowe ciasto bez dodatku tłuszczu!
Ciasto przypomina batoniki energetyczne, zapewne dlatego, że
w znacznym stopniu składa się z otrębów pszennych. Jeśli chodzi o kaloryczność tego
wypieku jak już podkreśliłam nie dodajemy do niego tłuszczy. Jeśli chodzi o
cukier po raz kolejny zdecydowała się użyć ksylitolu, zaledwie 2 łyżki.
Zależało mi na możliwie zdrowej wersji, dlatego postawiłam na mąkę pełnoziarnistą razową z 20% dodatkiem ziaren słonecznika, lnu, prosa i żyta.
Jaja sztuk 2 ;)
Zależało mi na możliwie zdrowej wersji, dlatego postawiłam na mąkę pełnoziarnistą razową z 20% dodatkiem ziaren słonecznika, lnu, prosa i żyta.
Jaja sztuk 2 ;)
Ogólnie ujmując
Ciasto:
1 szkl mąki pełnoziarnistej
1,5 szklanki otrębów pszennych
2 jajka
½ szkl mleka
1 średniej wielkości jabłko
2 duże marchewki
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki ksylitolu
Jajka miksujemy z połową mleka.
Jabłko i marchew ścieramy na
tarce ( marchew na drobnych oczkach), odrobinę odsączamy.
Do jajek dodajemy
kolejno suche składniki zaczynając od mąki z proszkiem do pieczenia.
Całość miksujemy. Następnie dodajemy marchew i jabłko,
mieszamy łyżką. W razie potrzeby dolewamy resztę mleka. (opcjonalnie sok z marchwi)
.
Pieczemy 30 minut w 170 stopniach, po tym czasie sprawdzamy patyczkiem nasz
wypiek.
Polewa:
300g serka homogenizowanego naturalnego, gęstego
1 łyżeczka żelatyny
1 łyżka ksylitolu
1 łyżka soku cytryny
W kilku łyżeczkach ciepłej wody rozpuszczamy żelatynę i ksylitol.
Roztwór wlewamy do serka i dobrze mieszamy.
Powierzchnie ciasta pokrywamy przygotowaną polewą i odstawiamy do lodówki aż stężeje.
Roztwór wlewamy do serka i dobrze mieszamy.
Powierzchnie ciasta pokrywamy przygotowaną polewą i odstawiamy do lodówki aż stężeje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz