Ciasto na bazie którego są robione hm.. nie jest to zupełnie ciasto drożdżowe a raczej przełamane ciastem kruchym. Stąd też ta konieczność prawidłowego zaserwowania :)
Polewa bardzo dobrze wypełnia zawiłą formę ciasta ;)
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki
2 szklanki mąki
7 g suchych drożdży
80g masła lub margaryny (roztopić)
1/4 szklanki cukru
1 jajko
100ml ciepłego mleka
szczypta soli
Nadzienie:
30g masła (roztopić)
1 1/2 łyżeszki cynamonu
4 łyżki cukru
Sposób wykonania:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże, jajko, roztopioną margarynę, cukier mleko oraz sól. W skrócie, łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy do uzyskania jednolitego ciasta ;)
Formujemy w kuleczkę, obsypujemy mąka i do lodówki na godzinkę.
Po godzinie ciasto krótko wyrabiamy i rozwałkowujemy na kształt prostokąta.
Smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cynamonem z cukrem.
Zawijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku i kroimy na kawałki o szerokości 3 cm.
Na środku każdej bułeczki robimy wgłębienie drewnianą łyżką,
Układamy na blasze wyłożonej papierem w dość dużych odstępach ponieważ bułeczki powinny znacznie urosnąć.
Zawijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku i kroimy na kawałki o szerokości 3 cm.
Na środku każdej bułeczki robimy wgłębienie drewnianą łyżką,
Układamy na blasze wyłożonej papierem w dość dużych odstępach ponieważ bułeczki powinny znacznie urosnąć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz