Cynamonowe spiralki



Bardzo smaczne pod jednym warunkiem, muszą być serwowane z sosem czekoladowym lub śmietankowym, wg gustu. Cały trik polega na tym, że szybko "łapią" wilgoć jeśli tylko stworzymy ku temu okazję. ;)
Ciasto na bazie którego są robione hm.. nie jest to zupełnie ciasto drożdżowe a raczej przełamane ciastem kruchym. Stąd też ta konieczność prawidłowego zaserwowania :)
Polewa bardzo dobrze wypełnia zawiłą formę ciasta ;)
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki
7 g suchych drożdży
80g masła lub margaryny (roztopić)
1/4 szklanki cukru
1 jajko
100ml ciepłego mleka
szczypta soli

Nadzienie:
30g masła (roztopić)
1 1/2 łyżeszki cynamonu
4 łyżki cukru

Sposób wykonania:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże, jajko, roztopioną margarynę, cukier mleko oraz sól. W skrócie, łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy do uzyskania jednolitego ciasta ;)



Formujemy w kuleczkę, obsypujemy mąka i do lodówki na godzinkę.



Po godzinie ciasto krótko wyrabiamy i rozwałkowujemy na kształt prostokąta.
Smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cynamonem z cukrem.
Zawijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku i kroimy na kawałki o szerokości 3 cm.
Na środku każdej bułeczki robimy wgłębienie drewnianą łyżką,
Układamy na blasze wyłożonej papierem w dość dużych odstępach ponieważ bułeczki powinny znacznie urosnąć.



Pieczemy w 190`C przez 20 minut.


Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz