Rureczki budyniowe


Zawsze smaczne, nie za słodkie ciasto kruche  z budyniowym nadzieniem :)
Najlepiej smakują dobrze schłodzone.
Można śmiało eksperymentować ze smakami nadzienia, ja postawiłam na standardową wanilię.

Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki
1 masło/margaryna
5 łyżek śmietany

Masa budyniowa:
1/2 litra mleka
1/2 szklanki cukru,
cukier waniliowy
4 żółtka,
2 łyżki mąki ziemniaczanej
kostka masła

Sposób wykonania:
Ciasto:
Wszystkie składniki łączymy w jednej misce, dobrze zagniatamy.
Ciasto formujemy w kulkę, owijamy w folię i do lodóweczki na godzinę:)
Po godzinie rozwałkujemy na kształt prostokąta o grubości ok 2mm.
Następnie wycinamy radełkiem prostokąty o wymiarach 8x3cm  i owijamy wokół foremki*



Pieczemy przez 20 minut w 200`C.




Masa:
Mleko zagotowujemy z cukrami, osobno rozcieramy żółtka z odrobiną zimnego mleka, dodajemy do gotującego mleka razem z mąką ziemniaczaną, Całość zagotować pod koniec można lekko zmiksować by uzyskać gładszą masę.
Masło dobrze ucieramy i łączymy z przestudzoną masą budyniową..
Nadziewamy ciasteczka. :)


 * Foremki można wykonać własnoręcznie ;)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz